Vraag en antwoord
Heeft u een vraag over de uitkomst van de rekenhulp of over de installatie van uw zonnepanelen? Vul onderstaand contactformulier in of bel ons op 085 – 065 4641.
- Mag ik zomaar zonnepanelen (laten) plaatsen?
Ja, iedere huiseigenaar in Nederland die niet in een beschermd stadsgezicht of in een monumentenpand woont, mag zonder vergunning zonnepanelen plaatsen, mits ze niet over de dakrand uitsteken. Bent u huurder, vraag dan aan uw verhuurder toestemming of laat de verhuurder zelf de zonnepanelen plaatsen.
- Hoeveel panelen kan ik plaatsen?
Meestal wordt geadviseerd om de verwachte opbrengst gelijk te laten zijn aan het huidige verbruik. Kunt u met paar panelen extra een mooier geheel realiseren, laat dan, indien u de financiële middelen heeft, deze erbij plaatsen. Wellicht dat u in de toekomst meer stroom gaat verbruiken, dan kan het ook zinvol zijn om direct iets meer capaciteit te plaatsen. Een grotere zonnepaneelinstallatie is iets voordeliger dan meerdere kleinere installaties met hetzelfde vermogen.
- Ik heb slechts ruimte voor 4 panelen, heeft dit dan wel zin?
Het mooie van een zonnepanelensysteem is dat het eenvoudig schaalbaar is. Ook met een heel klein systeem kunt u jaarlijks vele honderden schone kWh-en opwekken. Met een laag stroomverbruik van jaarlijks ongeveer 2000 kWh kunt u met deze 4 panelen al ruim een kwart van uw elektriciteit zelf duurzaam opwekken.
- Heb je een omvormer nodig en wat is het?
Ja, de omvormer vormt een belangrijk onderdeel van een set zonnepanelen. Een omvormer, ook wel inverter genoemd, zet de gelijkspanning van de zonnepanelen om in ongeveer 230 volt wisselspanning, zodat de zonnestroom op het laagspanningsnet kan worden gezet en direct gebruikt kan worden voor de huishoudelijke apparaten. De instraling van de zon verandert op een gewone dag snel en vaak. Hoe meer instraling er is, hoe hoger de opgewekte stroom zal zijn. Een omvormer heeft een slimme computer aan boord die steeds op zoek gaat naar het punt op de I/V-curve waar het meeste vermogen (Watt) mee kan worden opgewekt. Deze “Maximum Power Point Tracker” (afgekort: Mppt) verzekert dat de omzetting van elke lichtintensiteit optimaal gebeurt.
- Zijn Europese panelen beter van kwaliteit dan panelen uit China?
Omdat er zoveel tegenstrijdige geluiden zijn kan ik geen antwoord geven op deze vraag. Het is wel zo dat er in Nederland voor het grootste deel zonnepanelen worden gebruikt die uit China komen. U kunt wel letten op de vermogensgarantie die de meeste leveranciers op zonnepanelen geven. Garanties van 10 jaar voor 90% van het oorspronkelijke vermogen; en 25 jaar garantie voor 80% van het oorspronkelijke nominale vermogen.
- Hoelang gaan zonnepanelen mee?
Er zijn al vele jaren ervaring met zonnepanelen. Zonnepanelen blijven in het algemeen gewoon goed werken. Zelfs in de meest extreme omstandigheden zoals in de woestijn, in de ruimte en op lichtboeien op zee, blijven zonnepanelen hun werk doen. Een gewone hagelbui kunnen ze ook aan, zie filmpje. Zonnepanelen hebben verder weinig onderhoud nodig, met een hoek van 30 graden regenen ze vanzelf schoon. Af en toe schoonmaken van de zonnepanelen met regenwater en zachte spons volstaat. De zwakste schakel van een set zonnepanelen is de omvormer omdat dat het werkpaard is van een zonne-energiesysteem. De verwachte levensduur van een omvormer is ongeveer 10 jaar. Omvormers worden ook steeds beter en soms wordt er een garantie van 10 jaar verstrekt. Bij de fabrikant van micro-omvormers Enphase wordt maar liefst 20 jaar garantie gegeven.
- Moet je een slimme meter hebben als je zonnepanelen laat plaatsen?
Nee, u heeft geen slimme meter nodig. Let wel op dat er op uw huidige meter geen terugloopblokkering zit. Heeft u een digitale meter, kijk dan of deze geschikt is voor teruglevering, anders kunt u deze meestal door de netbeheerder gratis laten vervangen door een nieuwe meter.
- Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Vrijwel ieder dak is geschikt voor zonnepanelen, plat dak of schuin dak. Een dak op het zuiden heeft de voorkeur, het liefst met zo min mogelijk schaduw van een dakkapel of bomen.
- Wat is het verschil tussen MONO en POLY kristallijn zonnepanelen?
We kunnen voorop stellen dat het voor de opbrengst niets uitmaakt of u MONO of POLY kristallijn zonnepanelen gebruikt. Als we twee systemen MONO en POLY, met hetzelfde vermogen, naast elkaar leggen dan zal de opbrengst aan het eind van het jaar geen noemenswaardige verschillen vertonen.
Omdat de kristallen bij mono-kristallijn zonnepanelen in dezelfde richting liggen, hebben de panelen een zwart, egaal uiterlijk. Bij poly-kristallijne zonnepanelen liggen de kristallen kriskras door elkaar, waardoor de panelen een wat blauwiger uiterlijk krijgen, waarin de kristallen zichtbaar zijn.
De kwaliteit en de garantie is voor zowel MONO- als voor POLY- kristallijne zonnepanelen identiek. Onze fabrikanten geven een opbrengstgarantie waarbij de modules na 10 jaar zeker nog 90 % van het oorspronkelijk vermogen geven, en nog 80 % opbrengst na 25 jaar. In de praktijk blijkt dat de zonnepanelen daar ver boven blijven.